Eettinen muoti ja fast fashion

Minä ja Eettinen muoti

Nyt muutamien viime kuukausien (vuoden) ajan ilmasto asiat ovat olleet todella paljon pinnalla ja hyvä niin. Olen itsekin erityisesti viimeisen vuoden aikana herännyt asialle sekä pohtinut syvällisemminkin omaa suhtautumistani ympäristö asioihin ja pyrkinyt muuttamaan käyttäytymistäni sekä kulutustapoja. Alettuani pohtimaan omia tapojani innostuin tekemään Sitran elämäntapa testinkin ja yllätyin positiivisesti, koska tulokseni olivat paremmat kuin keskiverto ihmisellä. Koen, että minullakin on silti paljon parantamisen varaa. Oma akilleenkantapään on tässä asiakkaan vaatteet ja muotiteollisuuteen liittyvät kysymykset. Monesti pohdittaessa ilmastoasioita nousee esille ruuan valmistuksesta aiheuttamat ilmastovaikutukset sekä matkailusta johtuva ympäristön saastuminen. Esille tulisi kuitenkin myös nostaa muoti ja muotiteollisuuden eettiset kysymykset.

Muotiteollisuus on maailmassa yksi suurimpia teollisuudenaloja maailmanlaajuisesti, eikä ole yhden tekevää millaisia päätöksiä ja valintoja teemme pukeutumisen valinnoissa ja ostoksien suhteen joka päiväisessä elämässämme. Juuri se, että meillä kuluttajilla on valtaa, tekee asiasta niin mielenkiintoisen. Koen että jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoilla jossain määrin omien kulutustapojen ja käyttäytymisen myötä siihen kuinka suuren hiilijalanjäljen jättää ja lopulta siihen, mitä markkinat alkavat meille tarjoamaan. Olisikin hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään niitä omia valintoja joita teemme joka päiväisessä elämässämme. En halua kritisoida ketään, vaan kannustaa pohtimaan omia kulutustottumuksia sillä kun näitä asioita pohtii saattaa oivaltaa jotain oleellista omista kulutustavoistaan.

KotiBlogi (1).jpg

Oma suhteeni vaatteisiin on monimutkainen ja se on muodostunut yhä ristiriitaisemmaksi viime kuukausien aikana. Alalle kouluttautuneena ja alalla työskennellessä koen ,että minulla on myös oma vastuu siinä millaista sisältöä jaan omissa kanavissani sekä minkälaisten yritysten parissa työskentelen.

Haluan kannattaa eettisesti toimivia brändejä ja valita eettisesti tuotettuja tuotteita sekä suosia laadukkaita tuotteita, jotka kestävät pitkän aikaa. Toisaalta rakastan kuitenkin shoppailua ja pinnallisesti sitä tunnetta, mitä uusista vaatteista syntyy (vaikka tämä tunne on pääosin markkinointi tempausten avulla keinotekoisesti luotu). Nämä fast fashion ketju myös tuottavat mitä parhaimmat hetken trendi vaatteet. Pohdin juuri muutama päivä sitten hyvän ystäväni kanssa kuinka vaikeaa on löytö trendikkäitä ja kivoja vaatteita jotka olisivat eettisesti tehty. Taitaa olla lähes mahdoton yhtälö, kun lähtee pohtimaan, mikä tekee vaatteista eettisiä/ekologisia

Vaatteet eettisyys ja ekologisuus määräytyy monesta asiasta. Tuotteiden ekologisuutta tarkasteltaessa huomio kiinnittyy helposti valmistus prosesseihin ja materiaaleihin itsessään. Paljon puhutaan myös tuotannossa käytettävistä kemikaaleista ja kuinka haitallisia ne ovat ympäristölle, tai epäeettisistä tuotanto olosuhteista.

Näillä on suuri merkitys ja suurimmat ympäristö haitat syntyvätkin juuri tästä prosessista, jotka vaatteet käyvät läpi puuvillan keräämisestä kaupan hyllylle: koko tuotantoketjunsa aikana. Yhden puuvillapaidan valmistaminen kuluttaa noin 2 700 litraa vettä ja nopeasti kuluvia vaatteita ostetaan paljon. Ongelma onkin juuri se volyymi, millä vaatteita ostetaan/tuotetaan sekä kiintynyt muodin kierto. Joka viikko esitellään uusia vaatemalleja ja tuotteita. Volyymin kasvattamiseksi hintoja pusketaan alas, ja katteet ovat huonompia, jonka avulla volyymia voidaan puskea yhä suuremmaksi. Maailmanlaajuisesti vuonna 2016 valmistettiin 150 miljardia kappaletta, ja määrä on vain kasvamassa entisestään.

Fast fashionin ongelmana on juuri tämä että vaatteen elinkaari on liian lyhyt. Vaatteet pysyvät trendikkäinä vain muutaman kuukauden tai korkeintaan vuoden, jolloin se on jo valmis kierrätettäväksi eikä vaatteita myöskään tehdä kestämään kulutusta. Ihmiset ostavat enemmän kuin ehtivät käyttää ja sen takia käytämme yhtä vaatekappaletta keskimäärin 4 kertaa. Tämän jälkeen se päätyy kierrätykseen tai pahimmassa tapauksessa roskiin.

Itse koen, että omakin vaatekaappini täyttyy jo liian helposti vaatteista jotka eivät enää ole sopivia tai trendikkäitä, mutta samalla en pääse niistä eroon, sillä vaatteiden kierrätys ei ole ongelmatonta. Liiallinen vaatteiden määrä on jopa alkanut ahdistaa jonkun verran, joka on osaltaan vaikuttanut siihen, että olen pyrkinyt vähentämään kulutusta. Nykyisin vaatteita voi lahjoittaa vaateliikkeille takaisin tai viedä tekstiilikeräykseen, mutta monissa tapauksissa vaatteet päätyvät kierrätyksen sijaan vain kaatopaikalle.

Pohdittaessa tuotannon ongelmia ja valmistuksen aiheuttamia saasteista, helposti unohtuu että vaatteiden ekologisuus on myös pitkälti käyttöikä kysymys. Kun vaatteet ovat valmistettu laadukkaista materiaaleista ja ovat ajattoman klassisia, niiden käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin hetken trendiä varten valmistettujen vaatteiden. Nämä vaatteet ovat myös huomattavasti eettisempi valinta kun fast fashion ketjun liikkeestä ostettuihin tuotteisiin verrattunu: jotka kestävät hyvänä ensimmäiseen pesuun asti. Pitkäikäisten vaatteiden ekologinen jalanjälki pienenee huomattavasti jokaisen käyttökerran myötä. Vaatetta tulisikin käyttää vähintään 30 kertaa, jotta se olisi maksanut takaisin tuotannossa käytetyt luonnonvaransa. Monesti eettisesti valmistetut vaatteet ovat myös minimaalisia ja klassisia mikä näin syvällisemmin ajateltu tuntuukin ihan luonnolliselta mutta omalla kohdallani on ollut vaikeita löytää sopivia eettisiä vaatemerkkejä jotka olisivat sopivia niin omaan tyyliini kuin budjetilleni, sillä vaatteiden hinta on myös tekijä joka vaikuttaa omissa kulutus valinnoissani paljon.

KotiBlogi (2).jpg

Fast fashion merkkien tuotannosta hyvä esimerkki on se, että noin 20 senttiä 20 euroa maksavasta paidasta menee varsinaisesti tehtaalle, jossa tuote on valmistettu. Voidaankin kyseenalaistaa, onko tämä millään tapaa reilua tai eettistä? Meidät on huijattu siihen ajatukseen että vaatteiden tulee olla mahdollisimman halpoja ja edullisia. Todellisuus on se että eettisellä tavalla tuotetut vaatteet vain ovat kalliimpia eikä sille voi mitään. Kun työntekijöillä on kunnolliset oltavat ja yritys noudattaa eettisiä periaatetta kustannukset nousevat väkisin. Toisaalta kallis hinta ei ole laadun tae. Laadun pystyy näkemään tuotteesta mutta ei hintalapusta. Aina minullakaan ei kuitenkaan ole varaa ostaa eettisesti tuotettuja vaatteita ja se on ihan ymmärrettävää. Tällöin hyvä vaihtoehto on tietysti kirpputorit, kaverilta lainaaminen tai se että lähtee löytö retkelle omaan vaatekappiin.

Monet ketjuliikkeetkin ovat alkaneet vastaamaan kasvavaan kuluttajien ekologisuustietoisuuteen ja trendeihin tekemällä ekologisista materiaaleista vaatteita ja “eettisiä” mallistoja, mutta voidaan jossain määrin myös kyseenalaistaa tämä. Onko järkevää ostaa näitä tuotteita, koska samalla kuitenkin kannattaa kyseisen yrityksen toimintaa vaikka onhan se parempi vaihtoehto esimerkiksi materiaalivalintojen kannalta.

Valitettavasti eettisen vaatteen löytämistä ei ole tehty meille helpoksi. Kattavaa listaa vastuullisesti ja kestävästi tuotettuja vaatteita tarjoavista yrityksistä ei ole olemassa eivätkä vaatteiden jälleenmyyjät usein kerro ostajille, millainen on tuotteiden tausta ja ympäristöjalanjälki, sillä he eivät välttämättä tunne sitä itsekään. Näin ollen vastuu tuotteen eettisyyden määrittelystä jää meille kuluttajille.

Omalla kohdallani olen parantanut paljon viimeisen vuoden aikana, mutta paljon on vielä silti mahdollista tehdä paremmin. Olen vähentänyt vaatteiden kulutusta keskimäärin ja kiinnittänyt entistä enemmän huomiota siihen mistä ja millaisia vaatteita ostan. Olen kehittänyt vaatekaappiani kohti itselleni toimivinta kokonaisuutta, jossa olen pyrkinyt panostamaan perusvaatteisiin ns. vaatekaapin kulmakiviin joiden ympärille rakentuu tyylini. Nämä tulevat kestämään vaatekaapissani vuosia ja toivat melkein minkä kanssa vain. Muotia rakastavana ihmisenä joka seuraa trendejä, tulee paljon houkutuksia ostaa niitä muodin mukaisia ja trendikkäitä vaatteita tai vain jotain kivaa uutta tuleviin juhliin jne. Ainahan löytyy syy ostaa jotain. Oma ajatukseni on tähän se että sen sijaan että vaihtaisi koko vaatekaapin joka sesongin vaihtuessa, hankkisi muutaman 2-5 keskeistä tuotetta/vaatetta ja niiden ympärille kokoasia kauden vaatekaapin omista perusvaatteita.

Toivon että tulevaisuudessa myös muotiliikkeet sekä koko muotiteollisuuden ala olisi entistä valveutuneempi näiden asioiden suhteen. Millaisia ajatuksia ekologisuus ja eettisyys muotiteollisuudessa herättää teissä rakkaat lukijani?

No translation this time, sorry!