8 Vinkkiä ekologisempiin vaatevalintoihin

8 Vinkkiä EKologisempiin Vaatevalintoihin

Materiaalit.jpg
Materiaalit-5.jpg
 1. Osta vähemmän:

  Jos haluaa toimia eettisesti, paras tapa on yksinkertaisesti ostaa vähemmän vaatteita ja harkita jokaista ostosta tarkkaa. Osto hetkellä on hyvä pohtia kysymyksiä: tarvitsenko tätä tuotetta oikeasti, sopiiko se omaan tyyliin, keksinkö sille heti useamman asu yhdistelmän jonka kanssa sitä voisi käyttää ja onko tämä ostos sellainen että haluan käyttää sitä myös 5 - 10 vuoden päästä. Vaatekaupoille ei kannata lähteä pyörimään, sillä ilman ostoslistaa tai suunnitelmaa siitä mitä haluaa ostaa, tulee helposti tehtyä heräte ostoksia. Toinen yksinkertainen mutta tehokas vinkki on harkita kaikkia ostoksia yön yli. Jos seuraavana päivä ei edes muista kyseistä tuotetta se ei varmasti edes ollut niin tärkeä että se olisi pitänyt ostaa. Näin säästyy rahaa sekä luontoa, eikä tule tehtyä turhia hutiostoksia. “

 2. Mieti materiaalivalintoja Ja suosi laatua.

  Laatu, laatu ja laatu. Jos haluaa että vaatteet kestävät vuosia tai jopa vuosikymmeniä, valitsemalla laadukkaista materiaaleista valmistettuja vaatteita pystyy vaikuttamaan paljon vaatteiden kestävyyteen. Jos tuote tuntuu jo kaupassa halvan oloiselta, sitä se varmasti onkin. On hyvä tarkistaa; roikkuuko vaatteesta langan pätkiä, ovatko saumat siistit ja suorat sekä kuinka läpinäkyvä materiaali on valoa vasten. Nopea vilkaisu siihen mistä tuote on tehty, on myös tärkeää. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki keinokuidut eivät automaattisesti tarkoita sitä että tuote olisi huono eivätkä luonnonkuidut ole automaattisesti ekologisia. Esimerkiksi puuvillan tai viskoosin valmistamisessa joudutaan käyttämään paljon vettä. Keinokuitujen hyvänä puolena on se että niiden avulla saadaan luonnonkuiduista valmistettuihin vaatteeseen monia hyviä ominaisuuksia, kuten polyesterin avulla kestävyyttä ja elastaanin avulla joustavuutta. Hyviä materiaali valintoja luonnonkuitujen tilalle, kun ei halua käyttää keinokuituja, ovat muuntokuidut kuten selluloosasta valmistettavat viskoosi, modaali, lyocell sekä uusimpana ioncell. Myös kierrätys materiaaleista valmistetut tuotteet ovat ekologisempia, kuin uusien materiaalien käyttäminen vaatteissa. Materiaali valinnoissa tärkeintä on pohtia, mihin käyttötarkoitukseen vaate tulee ja kiinnittää huomiota tuotteen yleiseen laatuun.

 3. Vähennä pikamuotia

  Tämä “ruma” sana fast fashion on hyvä pitää mielessä, jos haluaa tehdä ekologisempia valintoja vaatekaupoilla. Luonto ei tule kestämään loputtomiin jatkuvaa vaatteiden liiallista kuluttamista. Juuri tämä on haasteena näiden yritysten parissa, sillä muodin kierto on erittäin nopeaa ja uusia mallistoja tulee jatkuvasti.

 4. Suosi kotimaisia ja eettisiä merkkejä.

  Lähellä (kotimaassa) valmistetut vaatteet ovat ekologisempia, kun kuljetuksen päästöt ovat huomattavasti pienemmät verrattuna pitkiä matkoja kuljetetuissa tuotteissa. Ostamalla kotimaisilta merkeiltä tuotettuja tuotteita tulee samalla tukeneeksi kotimaista työtä ja auttamalla sitä kautta kotimaista tuotantoa. Eettisiä vaatemerkkejä voi olla vaikea löytää kivijalkaliikkeistä mutta netti on niitä täynnä. Tässä muutama hyvä sivusto, joita kannattaa tutkailla: lista 10 eettisestä merkistä, lista 50 eettisestä merkistä, lista yritysten läpinäkyvyydestä/eettisyydestä sekä sivusto jossa voi vertailla eri yritysten eettisyyttä.

 5. Palauta.

  Lähes kaikissa kaupoissa on nykyään vaihto- ja palautusoikeus 14/30 päivää, myös verkkokaupoissa on hyvät palautus mahdollisuudet. Tätä kannattaa hyödyntää. Jos joku vaate ei sytytä 100% varmasti, kannattaa se mieluummin viedä kauppaan takaisin, kuin jättää omaan kaappiin lojumaan käyttämättömänä. Verkkokauppa palautukset on järkevintä viedä paikalliseen liikkeeseen itse, jos on mahdollista, näin vältytään turhalta pakettien edes takaiselta liikuttelemiselta ja luonto kiittää.

 6. Korjaa Ja huolla

  Yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa vaatteen elinkaareen on oikeanlainen vaatteiden huoltaminen. Kannattaa tutustua millaisia hoito-ohjeita pesulapussa on annettu ja välttää turhaa pesemistä. Monille vaatteilla riittää kevyt tuuletus tai pakastaminen. Jokainen materiaali vaatii hieman erilaiset hoito menetelmät. Esimerkiksi villasta tulee huolehtia poistamalla kertynyttä nukkaa ja kuivattamalla tuotteet vaakatasossa ja elastaania sisältävät farkut tulisi pestä ilman huuhteluainetta. Tulisi myös kiinnittää huomioita siihen, miten vaatteita säilyttää. Henkaroiminen ja siististi viikkaaminen pitävät vaatteet parempina kuin myttyyn heitetyt vaatteet, jotka ovat rypistyneinä. Myös vaatteiden korjaaminen kierrättämisen sijaan pidentää huomattavasti vaatteen käyttöikään, jolloin vaatteen ekologinen jalanjälki pienenee jokaisen käyttökerran myötä. Jos vaatteesta irtoaa nappi, on se helppo ommella paikalle, kuitenkin vähän isommat ompelu hommat vaativat jonkun verran harjoittelua. Housut lahkeiden lyhennys ja muut pienet korjaukset ompelut onnistuvat tumpelommaltakin ihmiseltä pienen googlettamisen ja YouTube videoiden katselun jälkeen. Isommat ompelutyöt on hyvä suosiolla jättää ompelijalle. Jos vaate on muuten hyvä kuntoinen ei sitä kannata heittä heti pois kun sen voi vielä korjata kuntoon.

 7. Lainaa ystäviltä.

  Tilanteissa joissa omasta vaatekaapista ei löydy mitään tyylillisesti sopivaa tai istuvaa vaatetta, ostoksille lähtemisen sijaan kannattaa harkita vaatteiden lainaamisesta. Vaatteita voi lainata vaatelainaamoista tai ystäviltä, jos sattuu omistamaan, joilla on sopiva tyyli/koko. Vaateiden lainaaminen myös lisää vaatteen käyttö ja näin vähentää ostosta aiheutunutta hiilijalanjälkeä suhteessa kulutukseen. Vaatteiden lainaamisella saa myös virkistystä omaan vaatekappiin ja vaihtelua. Ystävien kesken vaatteiden lainaamine toimii parhaiten jos omaat muutamankin samankokoisen ystävän, jolloin voitte lainata vuorotellen toisille vaatteita.

 8. Kierrätä oikein.

  Kun vaate on tullut elämänsä päähän, vaatteiden oikea oppinen kierrätys on tärkeää. Vie vanhat vaatteet kirpputorille tai lahjoita vaatekaupalle joka kerää vanhoja vaatteita. Jos ne ovat täysin rikkinäisiä kannattaa vaatteet viedä kierrätyspisteeseen, jossa kerätään tekstiilijätettä sen sijaan että heittäisi ne sekajätteenä roskiin.

Materiaalit-4.jpg

No English translation this time, sorry!